Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970

Kód: KOS537984
Neohodnoceno
Značka: Academia
836 Kč
Připravovaná novinka
Položka byla vyprodána…

Detailní informace

Detailní popis produktu

Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Společenské vědy
Autor: Martin Franc
EAN: 9788020036056
Jazyk: cze
Počet stránek: 736
Druh produktu: kniha, vázaná vazba
Rok vydání: 2025
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola